Bob Dylan

In ciuda popularitatii sale enorme, Bob Dylan a stiut si a reusit sa se fereasca inca de la inceputul carierei sale, ba poate chiar dinainte, de publicitatea excesiva, facand putine concesii ziaristilor si acordand rareori interviuri. Iar atunci cand a facut-o, nu de putine ori a dat raspunsuri false sau ambigue, dezinformand sau batandu-si pur si simplu joc de lipsa de informare sau de profesionalism a interlocutorului.

Viata sa privata a fost ascunsa cu multa grija de flash-urile indiscrete, astfel ca putini sunt cei care pot afirma cu certitudine daca este casatorit sau nu, cate sotii a avut sau care este numarul real al copiilor sai. Chiar si biografii sai au intampinat serioase dificultati in obtinerea unor informatii veridice legate de trecutul sau imediat sau ceva mai indepartat.

Tocmai de aceea, circula atat de multe versiuni legate de anumite momente ale vietii sale incat multi se intreaba daca Dylan este un personaj real sau o pura fictiune. Bob Dylan era inca din copilarie un strain, un „outsider”, cum spun americanii, unul dintre acei proscrisi care refuzau o societate standardizata, a caror constiinta n-a fost inghetata in prezentul imediat si marginit. El ii declara lui Jules Siegel, intr-un interviu pentru „Saturday Evening Post”: „Vad lucruri pe care ceilalti oameni nu le vad. Simt lucruri pe care ceilalti oameni nu le simt. E infiorator. Si ei rad. Simt ca si cum intreaga mea viata ar fi de prisos. Tot ce-am facut, a fost sa scriu si sa cant, sa desenez mici schite pe hartie, sa ma-mprastii in situatii in care eram invizibil”.

Lumea lui Dylan era plina de primejdii, de adevarate invitatii la compromis, motiv pentru care singura sa aparare era sa devina, intr-un fel invizibil, sa arboreze masti proaspete pentru a inlatura primejdiile, pentru a-si mentine identitatea si a nu se pierde in cerintele lumii exterioare.

Echo Star Helstrom, prima sa prietena, isi amintea: „Vroia ca nimeni sa nu stie absolut nimic despre el – asta chiar inainte de a deveni faimos”.
Un om ingropat in propria sa legenda trebuie sa creada in puterea sa de seductie pentru ca toate sa devina adevarate. „De la un timp parea ca nu-si mai da seama ce era adevarat si ce era in inchipuirea sa” – isi aminteste un prieten apropiat.

Pe masura ce s-a maturizat, si-a construit o noua identitate, pana in cele mai mici amanunte, descotorosindu-se de cea veche, isi cauta singuratatea, asa cum altii, isi cauta notorietatea.

De fapt, poate ca era sincer in 1978 cand declara: „Nu eu l-am creat pe Dylan, el a existat dintotdeauna. Pe cand eram copil, Bob Dylan exista deja. Si exista chiar inainte de a ma naste eu”.

Bob Dylan a incercat dintotdeauna sa ramana, pe cat este posibil, camuflat. El dispare cand te astepti mai putin, uneori chiar in preajma inregistrarii vreunui album sau chiar in timpul vreunui turneu, si nimeni nu mai scrie nimic despre el luni intregi, toti parand a fi partasi la un adevarat embargo informational. Reapare apoi, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, sa-si lanseze o carte, un volum de desene, un film sau un nou album, strange politicos cateva maini, acorda cel mult un interviu, dupa care devine din nou invizibil.

Biografie

1941 – MAI, 24 – Se naste, in Duluth – Minnesota, Robert Allen Zimmerman, primul copil al familiei Abraham si Betty Zimmerman, comercianti evrei.

1946 – Se naste cel de-al doilea copil al familiei Zimmerman.

1947 – Familia Zimmerman se muta din Duluth in Hibbing – Minnesota, un orasel minier aflat in apropierea granitei canadiene.

1949 – Micul Robert incepe sa cante la un pian vechi aflat in locuinta de pe 3rd Avenue, pe care familia sa o inchiriase.

1951 – Bob Zimmerman primeste prima chitara pe care incearca sa reproduca piesele country, si de rhythm and blues la moda, pe care le asculta la posturile de radio din zona. Printre preferatii sai se numarau Hank Williams, Jimmie Rodgers, Jelly Roll Morton, Jimmy Reed, Howlin’ Wolf, Odetta.

1955 – Odata cu aparitia rock and roll-ului, noi idoli ai tanarului adolescent devin Little Richard si Elvis Presley. Prima compozitie a lui Bob Zimmerman este dedicata actritei franceze Brigitte Bardot.
Unul dintre idolii lui Bob, actorul James Dean, moare intr-un accident auto.

1956 – Elvis inregistreaza primul sau hit: “Heartbreak Hotel”.
Poetul beat Allen Ginsberg publica “Howl and Others Poems”.

1957 – Bob Zimmerman canta in liceu cu formatiile The Golden Chords, The Shadow Blasters, The Sattin si Elston Gunn & The Rock Boppers. Este inregistrat chiar si un cantec pentru postul de radio local din Hibbing.
Jack Kerouac publica romanul “On The Road”, cartea de capatai a oricarui tanar nonconformist din America.

1959 – Robert Zimmerman termina cursurile liceului din Hibbing. Potrivit unui interviu oferit de Bob Dylan in 1962, a cantat la pian in formatia Bobby Vee’s Band. Nu se stie cat de veridica este aceasta informatie.

SEP – Bob Zimmerman incepe sa urmeaze cursurile de arta ale Universitatii Minnesota din Minneapolis, pe care le-a urmat doar pe durata a trei semestre, dupa care a renuntat definiv la scoala. La Minneapolis isi incepe activitatea de muzician folk, obtinand un prim contract, de 4 dolari pe seara, in barul “The Ten O’Clock Schoolar”
Buddy Holly moare in urma unui accident aviatic.

1960 – Un nou contract al lui Bob Zimmerman este cel incheiat cu restaurantul “Purple Union”, in cartierul Dinkytown, frecventat de boema orasului Minneapolis, alcatuita din tineri intelectuali cu vederi radicale de stanga. Repertoriul lui Bob cuprindea piese de Woody Guthrie, Roscoe Holcolm si Big Bill Broonzy. Referindu-se la repertoriul sau din primul an de debut, Dylan afirma in 1985: “…in acelasi timp, interpretam si “Ruby Lee”, o piesa preluata de la The Sunny Mountain Boys, si “Jack O Diamonds”, din repertoriul Odettei, ambele destul de ritmate ce aminteau de perioada in care cantam rock and roll in formatia liceului”.
Pe timpul verii, va canta intr-un local din Denver, unde se spune ca ar fi folosit numele de Bob Dylan. Aici, invata de la bluesman-ul Jesse Fuller sa cante simultan la chitara si muzicuta, punand muzicuta intr-un “jug”. Tot aici, deprinde tehnica vocala “okie”, specifica bluesman-ilor texani, care consta in impartirea frazei in silabe sacadate si apoi prelungirea ultimei silabe pana la terminarea octavei.

DEC – Pornit inspre New York, in cautarea idolului sau Woody Guthrie, care se afla internat in spitalul Greystone din New Jersey, Robert Zimmerman se opreste mai intai in Chicago. Isi schimba identitatea si incepe sa se prezinte drept Bob Dylan, un vagabond ratacitor, orfan, originar din Oklahoma. Multe elemente ale noii sale biografii erau imprumutate din cartea “Bound For Glory”, o autobiografie a lui Woody Guthrie. Desi avea sa declare in mai multe randuri ca numele Dylan l-a preluat de la un unchi de-al sau care era boxer in Las Vegas, toti considera ca de fapt adoptase numele marelui poet de origine galeza, Dylan Thomas.

1961 – IAN, 21 – Sosit in New York, Dylan il viziteaza pe Woody Guthrie la spitalul Greystone din New Jersey si ramane mai mult timp alaturi de acesta cantandu-i melodiile. Guthrie este impresionat de cunostintele muzicale si repertoriul bogat al adolescentului.

IAN, 25 – Bob Dylan incepe sa frecventeze casa lui Bob Gibson, unde se aduna la sfarsit de saptamana cercul de prieteni ai lui Woody Guthrie din care faceau parte multi muzicieni folk celebri precum Dave Van Ronk, Jack Elliott, Phill Ochs, Chisco Houston sau Pete Seeger.Primul sau contract new york-ez a fost cel de la Café Wha?, fiind urmat apoi de un contract de lunga durata la Gerde’s Folk City, precum si cateva aparitii in cluburile The Commons si The Gaslight, toate situate in Greenwich Village.

FEB – Dylan prezinta cercului de prieteni aflati in apropierea lui Woody Guthrie, compozitia sa „Song To Woody”, care este primita extrem de favorabil de toti cei prezenti.

APR, 11 – Bob Dylan debuteaza la clubul Gerde’s Folk City, din Greenwich Village, intr-un concert in care canta si marele bluesman John Lee Hooker.
MAI – “Little Sunday Revue” din Minneapolis publica primul articol despre Dylan.
Dylan il cunoaste pe un anume Kevin Crown care se ofera sa-i fie impresar. Colaborarea lor a fost insa de scurta durata.

AUG – Apar primele articole despre Dylan in rubricile culturale ale presei new york-eze: “Village Voice” si “New York Times”, acestea apreciau talentul tanarului muzician, dar ii reprosau faptul ca-l copiaza mult prea mult pe Woody Guthrie. Totusi, Robert Shelton in “New York Times” ii prevestea tanarului muzician un viitor extrem de stralucit
Canta la muzicuta alaturi de formatia de blues a lui Big Joe Williams.

OCT – La propunerea lui John Hammond, incheie un contract cu label-ul Columbia Records, si apare ca interpret de studio la muzicuta, pe un album inregistrat de Harry Belafonte & The Kingston Trio, “Midnight Special”.

NOV 20 – 22 – Sub supravegherea producatorului John Hammond incepe inregistrarea albumului de debut, “Bob Dylan”, care cuprindea mai multe cover-uri, precum si doua compozitii proprii: “Song To Woody” si “Talkin’ New York”. Potrivit declaratiilor lui John Hammond, costurile de productie ale acestui album au fost extrem de scazute, atingand suma de 402 USD, dar casa producatoare dorea sa rezilieze contractul. Acest lucru nu s-a intamplat, datorita opozitiei lui John Hammond si a lui Johnny Cash, care devine un fan declarat al lui Bob Dylan.

1962 – IAN – Bob Dylan incepe sa concerteze alaturi de Joan Baez.

MAR – Noul manager al lui Dylan, Albert Grossman, care i-l “suflase” lui John Hammond, adevaratul producator al albumului, lanseaza LP-ul “Bob Dylan”. Cifra vanzarilor este destul de modesta, doar 5000 de exemplare, dar campania de presa este reusita, recenziile fiindu-i extrem de favorabile.

AUG, 09 – Robert Zimmerman isi schimba oficial actele de identitate pe numele Bob Dylan. Intr-un interviu ulterior sustine ca ar fi imprumutat acest nume de la o ruda indepartata, insa putina lume l-a si crezut.
Sub influenta prietenei sale Suze Rotolo, Dylan se implica din ce in ce mai mult in miscarea pentru drepturi civile.

1963 – IAN – Dylan este invitatul canalului britanic de televiziune BBC, pentru a canta in emisiunea „Madhouse On Castle Street”.

APR, 12 – Are loc primul sau concert la „New York Town Hall”. Aici, prezinta prentru prima oara piesa “Blowin’ In The Wind”, poate cel mai faimos dintre cantecele sale de protest.

MAI – Este lansat albumul “The Freewheelin’ Bob Dylan”, ce va ajunge pe locul 22 in topuri, si continea numai compozitii proprii printre care cateva protest – song-uri ce vor deveni celebre: “Blowin’ In The Wind”, “Masters Of War”, “A Hard Rain’s A Gonna Fall”, “Oxford Town”, dar si piese nostalgice dedicate iubirilor pierdute, precum: “Girl From The North Country”, “Don’t Think Twice, It’s All Right” sau “Corinna, Corinna”. Pe primele copii ale albumului, aparuse si “Talkin’ John Birch Society Blues”, piesa care a fost retrasa de pe disc de Columbia Records, speriata de posibilul impact pe care-l putea avea cantecul asupra societatii americane. O alta piesa, “Mixed Up Confusion”, ce fusese inregistrata impreuna cu o trupa rock de studio, a fost retrasa de producatorul Albert Grossman care dorea un album folk, strict acustic.
Bob Dylan este invitat la “Ed Sullivan TV Show”. Din nou are probleme cu piesa “Talkin’ John Birch Society Blues”, conducerea televiziunii interzicandu-i sa o cante.

IUN – AUG – Bob Dylan este invitat de Joan Baez la traditionalele festivaluri estivale de muzica folk, Monterey, Greenwood si Newport (26 iul), unde apare ca una dintre marile vedete.
“Blowin’ In The Wind” devine hit de Top Ten, ajungand pe locul 2, in interpretarea trioului Peter, Paul & Mary. In acest fel numele lui Dylan incepe sa fie cunoscut nu numai in Statele Unite, dar si pe plan international.
La Carnegie Hall, in New York, are loc primul concert cu Bob Dylan, cap de afis.

AUG, 28 – Dylan si Joan Baez se afla alaturi de liderul de culoare Martin Luther King pe ultimii kilometri ai „Marsului celor 3000 de kilometri”, pornit din Alabama si incheiat la Washington in fata Casei Albe, mars la care au luat parte in total peste un milion de persoane, iar in faza sa finala a adunat aproape 400.000 de participanti. Aici, va canta “Only A Pawn in Their Game”.
Pritenia cu Suze Rotolo incheindu-se lamentabil, Joan Baez incepe sa joace un rol important in viata lui Bob Dylan. In scurta vreme, cei doi aveau sa fie denumiti “the King and the Queen of folk music” (“Regele si Regina muzicii folk”).

1964 – FEB – Apare LP-ul “The Times They Are A Changin”, locul 20 in topul Billboard, care, pe langa piesa titlu, scrisa la doua zile dupa marsul din fata Casei Albe, mai cuprindea o serie de melodii care abordau problemele segregatiei rasiale: “Ballad Of Hollis Brown”, “The Lonesome Death Of Hattie Carroll” sau “With God on Our Side”, cu mesaj antirazboinic (“Only A Pawn In Their Game”) sau religios (“When The Ship Comes In”). Acest LP este considerat drept cel mai bun din prima perioada de creatie a lui Dylan.
Lansarea albumului coincide cu un show pe care-l sustine la Forrest Hills.
Turneul din Marea Britanie avea sa-l aduca pentru prima oara in contact cu rock-ul de peste ocean.

AUG – Este lansat albumul “Another Side Of Bob Dylan”, ce ocupa doar pozitia 43 in topul Billboard, dar care, asa cum arata si titlul, prezenta o alta fateta a lui Dylan, abandonandu-se protest–song-ul in favoarea unei muzici intimiste bazata pe texte de reala valoare poetica, ce au puncte comune cu poemele lui Allen Ginsberg, John Keats sau Arthur Rimbaud. Dintre piesele acestui album, cele mai cunoscute sunt: “My Back Pages”, “Chimes Of Freedom”, “I Shall Be Free No. 10”, “Motorpsycho Nitemare”, “I Don’t Believe You” si “It Ain’t Me Babe”, in timp ce “Black Crow Blues”, cu acel solo de pian á la Little Richard, anunta intr-un fel evolutia ulterioara a lui Dylan..
Mai multe piese care nu fusesera incluse pe albumul “Another Side Od Bob Dylan”, “Mr. Tambourine Man”, “It’s Alright Ma, I’m Only Bleeding” sau “Gates Of Eden”, incep sa fie cantate in totate aparitiile sale publice, promovand de fapt albumul ce avea sa urmeze.

1965 – MAR – Noul album “Bringing It All Back Home” (locul 6 in topul Billboard), surprinde prin faptul ca Dylan, apare alaturi de o formatie de acompaniament din care faceau parte doi muzicieni celebri: Al Kooper si Paul Butterfield. Multe texte au ca tematica sondarea inconstientului, visele, ceea ce denota faptul ca Dylan incepuse sa fie preocupat de psiho – terapie, dar limbajul muzical este cel al rock and roll-ului. Unele dintre piesele acestui album: “Subterranean Homesick Blues”, “She Belongs To Me”, “Mr. Tambourine Man”, “It’s Alright Ma”, I’m Only Bleedng” sau “It’s All Over Now, Baby Blue”, au fost reluate de multe alte formatii sau solisti. De remarcat ca extrasul pe single a piesei „Subterranean Homesick Blues” avea sa devina primul sau “disc de aur”.

APR – MAI – Turneu triumfal in Anglia, care va face obiectul unui film documentar de lung metraj: “Don’t Look Back”, realizat de D. A. Pennebaker.
Imediat dupa acest turneu va compune “Like A Rolling Stone” ce va fi inregistrata impreuna cu celebrul chitarist de blues Mike Bloomfield, Harvey Brooks (bass) si nu mai putin celebrul Al Kooper (keyboards), producator fiind Tom Wilson.

IUL – Discul single „Like A Rolling Stone” ajunge pe pozitia a doua a topului Billboard.

IUL, 25 -Dylan este primit cu ostilitate de publicul de la Newport Festival pe motiv ca apare pe scena innsotit de formatia Paul Butterfield Band, fiind acuzat ca tradeaza cauza folk-ului prin introducerea de instrumente electrice.

AUG – La Hollywood Bowl, Dylan este acompaniat de grupul canadian Levon & The Hawks, trupa cunoscuta mai apoi sub numele The Band.
Albumul „Highway 61 Revisited” ajunge pe locul 3 in topul Billboard de albume cuprinzand printre altele: “Like A Rolling Stone”, “Queen Jane Approximately” si piesa care da titlul albumului.

NOV – Bob Dylan se casatoreste in sercret cu enigmatica Sara, despre care exista extrem de putine informatii biografice.

1966 – APR – Bob Dylan si formatia The Band incep un turneu mondial care debuteaza in Australia, continua in Hawaii, Statele Unite, Scandinavia si se incheie in Marea Britanie. Pe tot parcursul turneului, exista numerosi spectatori nemultumiti de faptul ca Dylan renuntase la folk-ul acustic pentru cel electric.
D. A. Pennebaker realizeaza un nou film de turneu, “Eat The Document”, comandat de ABC – TV, care ne arata un Dylan irascibil si extenuat fizic, deoarece refuza sa manance si sa doarma.

MAI – Dublu album “Blonde On Blonde”, care va ajunge pe locul 9 in topul Billboard, are ca piese de rezistenta: “Rainy Day Women #12 & 35”, “Visions Of Johanna”, “I Want You”, “Just Like A Woman”, “Absolutely Sweet Marie”.

IUL, 29 – Dylan sufera un grav accident de motocicleta in Bearsville, langa Woodstock, soldat cu mai multe fracturi motiv pentru care ramane imobilizat pentru mai multe saptamani in pat. Timp de 8 ani, Dylan nu va mai face nici-un turneu. Exista si voci care neaga veridicitatea acestui accident, considerandu-l o noua fabulatie „dylaniana”. Motivul simularii l-ar fi putut constitui epuizarea sa fizica, fapt care nu-i permitea sa respecte contractul pe care-l avea cu Columbia Records, ce prevedea sa definitiveze in acel an inca doua albume. Ar mai putea fi vorba despre o cura serioasa de dezintoxicare. Oricum, relatiile cu impresarul sau Albert Grossman au devenit extrem de incordate si nu aveau sa se imbunatateasca timp de 20 de ani pana la decesul acestuia.

1967 – MAR – „Bob Dylan’s Greatest Hits”, prima sa compilatie, va ocupa locul 10 in topul Billboard.

1968 – IAN – Dylan si formatia The Band inregistreaza la resedinta acestora, Big Pink, mai multe piese ce vor apare ceva mai tarziu pe albumul „Basement Tapes”.

IAN – Noul album, „John Wesley Harding”, urca pe locul 2 in topul de albume, si cuprinde piese ca: “All Along The Watchtower”, “The Ballad Of Frankie Lee & Judas Priest”, “I Pity The Poor Emigrant” si “I’ll Be Your Baby Tonight”.

IAN, 20 – Are loc prima aparitie publica a lui Dylan dupa accidentul de motocicleta, cu ocazia unui concert-festival organizat la Carnegie Hall, in New York, in memoria lui Woody Guthrie.

1969 – APR – „Nashville Skyline” este primul album pe care Dylan canta muzica country. Piesa de deschidere, “Girl From The North Country”, este interpretata in duet cu Johnny Cash. Dintre celelalte piese, mentionam: “Peggy Day”, “Lay Lady Lay” (locul 7 in topul discurilor single), “One More Night” si “Country Pie”. In ciuda pesimistilor, albumul ajunge pe locul 3 in topul Billboard.

1970 – JUN – Dublu album “Self Portrait” (locul 4 in topuri) cuprinde o culegere de cover-uri, unele piese fiind ascultate chiar in timpul inregistrarii albumului. Printre piesele acestui album se afla: “Alberta #1”, “Days Of 49”, “Early Morning Rain”, “She Belongs To Me”, “The Mighty Queen”, “Blue Moon” si “The Boxer”. Este un album care pare facut in pripa.
Universitatea Princeton ii ofera lui Dylan titlul de „doctor onorific in muzica”.
Apare primul volum al lui Dylan de poeme si proza scurta, intitulat „Tarantula”.

AUG, 31 – 250 de mii de spectatori entuziasti il aclama pe Dylan la festivalul de pe insula Wight.

OCT – Este lansat albumul „New Morning” (locul 7 in topul Billlboard), ce cuprindea alte cateva hit-uri: “If Not For You”, “Three Angels”, “Day Of The Locusts”, “New Morning”, “If Dogs Run Free”.

1971 – MAI, 24 – Interesat din ce in ce mai mult de originea sa evreiasca, Dylan petrece, la implinirea varstei de 30 de ani, mai multe ore la “Zidul plangerii” din Ierusalim.

AUG, 1 – La invitatia lui George Harrison, Dylan participa la Concertul pentru Bangladesh, inregistrat pe un dublu album, unde mai apar, printre altii, Rhavi Shankar, Eric Clapton, Badfinger.

NOV – Dublu album “Bob Dylan’s Greatest Hits 2” (locul 14 in topul Billboard) cuprinde si cateva piese inedite.

1972 – Sam Peckinpah il prefera pe Dylan pentru rolul „Alias” din filmul „Pat Garrett & Billy The Kidd”, oferindu-i si posibilitatea de a compune muzica filmului. Partenerii sai din film sunt Kriss Kristoffersson si James Coburn.

1973 – IUL – Coloana sonora a filmului “Pat Garrett & Billy The Kid”, care cuprindea si piesa “Knockin’ On Heaven’s Door”, apare pe un album.

NOV – Este lansat volumul de poezii „Writings And Drawing”, ce cuprinde versuri scrise dupa 1961.
Apare albumul „Dylan”, ce cuprinde “Lily Of The West” si “The Balad Of Ira Hayes”.
David Geffen il cauta pe Dylan pentru a-i propune sa paraseasca Columbia Records in favoarea casei de discuri Asylum Records, prezentandu-i o serie de avantaje, pe care Dylan le va accepta.

1974 – IAN – „Planet Waves” este primul sau album ce devine Number One, fiind si primul album inregistrat la Asylum Records. Dintre piesele albumului, se detaseaza: “Forever Young”, „One A Night Like This” si “Wedding Song”.
Dylan incepe primul sau turneu dupa o pauza de opt ani. Era insotit de formatia The Band. Biletele se vand cu anticipatie, fiind „vanate” de numerosii sai fani, deoarece erau 6 milioane de solicitari.

IUN – Dublu album live “Before The Flood” cuprinde piese inregistrate in timpul turneului inceput in luna ianuarie. Albumul ajunge pe locul 3 in topul Billboard.

1975 – IAN – Un nou Number One este albumul “Blood On The Tracks”, care continea, printre altele, piese precum: “Tangled Up In Blue”, “Lily, Rosemary and The Jack Of Hearts”, “If You See Her, Say Hello”, „Shelter From The Storm” si „Simply Twist Of Fate”.

IUL – Albumul dublu “The Basement Tapes” a fost inregistrat la resedinta formatiei The Band, Big Pink, in anul 1968 si finalizat abia acum. Albumul, care va urca pana pe locul 7 in topul Billboard, cuprindea piese precum: “Million Dollar Bash”, “Please Mr. Henry”, “Too Much Of Nothing” si “This Wheel’s On Fire”.
Este organizat „Rolling Thunder Revue”, un spectacol care incerca sa redea atmosfera din cafenelele din Greenwich Village pe scenele mari. Printre protagonistii acestui spectacol se aflau, pe langa Bob Dylan, si Joan Baez, Joni Mitchell, Roger McGuinn, Allen Ginsberg, Mick Ronson, Bobby Neuwirth, Ronee Blakley si Ramblin’ Jack Elliott.

1976 – IAN – „Desire” ajunge si el pe locul 1 in topul albumelor de la Billboard. Un album cu piese ce aveau serioase influente mexicane. Piesa “Hurricane”, care era dedicata unui mare boxer, Hurricane Carter, caruia i se retrasese licenta de boxer si fusese inchis intr-o inchisoare federala pentru un delict minor, avea sa influenteze decizia juratilor care-l gasesc nevinovat. Alte piese de retinut: ”Oh, Sister”, “Joey”, “Romance In Durango”, si ”Sara”.

APR – Incepe cel de-al doilea turneu „Rolling Thunder Revue”.

AUG – Este inregistrat (la Fort Collins – Colorado) show-ul de televiziune „Hard Rain”, care cuprindea unul dintre spectacolele “Rolling Thunder Revue”.

SEP – Apare albumul “Hard Rain”, ce contine ca „piese de rezistenta”: “Maggie’s Farm” si “One Too Many Mornings”. Acest LP va ajunge doar pe locul 17 in topul Billboard.

1977 – Presedintele Jimmy Carter il invita pe Dylan la ceremonia de investire a sa in functie.
Dylan divorteaza de Sara.

1978 – Dylan este scenarist, producator, regizor si interpret principal al filmului „Renaldo and Clara”, realizat in timpul The Rolling Thunder Revue.

FEB – Incepe un lung turneu modial, in cursul caruia, concertele sustinute in Japonia vor fi inregistrate, iar o sinteza a acestora va aparea pe albumul dublu „Live At Budokan”.

MAR – „Master Pieces” este un triplu album compilatie aparut in Japonia, Australia si Noua Zeelanda.

IUN – “Street Legal”, un album ce contine printre altele: “Changing of The Guard”, “New Pony”, “Is Your Love In Vain ?” si “Senor (Tales Of Yankee Power)”, ajunge pe locul 11 in topul Billboard.

1979 – APR – Este lansat albumul dublu “Bob Dylan At Budokan”, inregistrat cu un an in urma in timpul turneului din Japonia.

AUG – Albumul „Slow Train Coming” reprezinta prima colaborare cu Mark Knopfler. LP-ul este inregistrat in celebrul studio Muscle Shoal’s din Alabama, fiind produs de o legenda a muzicii rhythm and blues, Jerry Wexler. Cele mai cunoscute piese de pe album sunt: “I Belive In You”, “Slow Train”, “Gonna Change My Way Of Thinking”, “When You Gonna Wake Up”, “Man Gave Names To All The Animals”. Piesele au un serios mesaj religios-crestin.
Dylan se converteste la crestinism in versiunea sa fundamentalista si inregistreaza un single cu tenta religioasa: „Gotta Serve Somebody”.

NOV, 26 – Prima sa predica publica, cu substrat religios este tinuta la Tempe – Arizona.

1980 – La decernarea premiilor anuale Grammy, Dylan este recompensat pentru „cel mai bun solist rock” pentru piesa „Gotta Serve Somebody”. Aceasta avea sa fie prima sa aparitie live la televiziune dupa 1964.

IUN – Albumul “Saved” ajunge pe locul 24 in topul Billboard. Printre piesele aflate aici, mentionam: “Saved”, “Covenant Woman”, “Solid Rock”, “What Can I Do For You ?”. Si acest album are un serios substrat religios-crestin.

1981 – AUG

Albumul “Shot Of Love”, ce va ajunge pe locul 33 in topul Billboard, cuprinde alte cateva piese de referinta: “Heart Of Mine”, “Dead Man” si “Shot Of Love”.

Dylan incepe un turneu de cinci luni in Statele Unite si Europa.

1982 – MAR, 15

Dylan este introdus in „Songwriter Hall Of Fame”, cartea de onoare a compozitorilor americani.

1983 – NOV

„Infidels”, este un album co-produs de Mark Knopfler, ce cuprindea printre alte piese: “Jokerman”, “License To Kill” si “I And I”. Albumul va urca pana pe locul 20 in topul Billboard.

„Sweetheart Like You” este primul videoclip promo realizat de Dylan.

1984 – Dylan este invitat la The David Letterman Show.

Incepe un turneu european in care Dylan era insotit de Santana si impresarul acestuia, reverendul Bill Graham. In formatia de acompaniament a lui Dylan evoluau Mick Taylor (chitara) si Ian MacLagan (orga).

IUL – Dylan se afla in turneu in Marea Britanie, la cel mai important concert, cel de pe stadionul Wembley, fiind invitati: Mick Jagger, Mark Knopfler, Chryssie Hynde, Steve Winwood, Van Morrison si Eric Clapton.

DEC – Apare albumul “Real Live” ce fusese inregistrat in timpul turneului european din primavara, alaturi de Santana.
1985 – IAN, 29 – Bob Dylan contribuie, alaturi de alti 40 de muzicieni, la inregistrarea piesei „We Are The World – USA for Africa”, compusa de Michael Jackson, ale carei incasari au fost donate UNICEF pentru sprijinirea copiilor saraci din Africa.

IUN – Este lansat albumul „Empire Burlesque”, ce va ajunge pe locul 33 in topul Billboard. Printre piese se aflau: “I’ll Remember You”, “When The Night Comes Falling From The Sky”, “Never Gonna Be The Same Again”, “Emotionally Yours”.

IUL, 13 – Dylan va canta „Blowin’ in the Wind” in incheierea concertului „Live Aid”, organizat de Bob Geldof, pentru ajutorarea tarilor sarace din Africa.

IUL, 25 – Pe stadionul Lenin din Moscova, Dylan canta in beneficiul Uniunii Scriitorilor din Uniunea Sovietica.

AUG – Bob Dylan canta la muzicuta pe albumul “Language Barrier” inregistrat de Sly and Robbie pentru Island Records.

SEP, 22 – Are loc un concert de sprijin a fermierilor lumii, „Farm Aid”, la care Dylan apare alaturi de Tom Petty and The Hearbreakers.
NOV – Apare retrospectiva „Biograph”, un box set de 5 CD-uri ce cuprinde 53 dintre cele mai cunoscute piese ale lui Bob Dylan, ce va ajunge pe locul 33 in topul Billboard.

DEC – Dylan apare in concertul “Sun City – Artists United Against Apartheid”, din Manhattan.

Dylan lanseaza un volum de desene si versuri intitulat „Lyrics”.

1986 – IAN – La ceremonia de comemorare a lui Martin Luther King, organizata cu ocazia implinirii a 60 de ani de la nasterea acestuia, Bob Dylan va canta „I Shall Be Released”.

FEB – Incepe un lung turneu Bob Dylan, Tom Petty & The Heartbreakers ce incepe in Noua Zeelanda si Australia, va continua apoi in Japonia si Europa, oprindu-se si in Israel. Cel de-al doilea concert sustinut la Ierusalim este intrerupt de explozia PA-ului. Ajuns in Statele Unite, turneul va atrage o audienta de peste un milion de spectatori.

MAR – Dylan primeste „A.S.C.A.P. Founders Award”.
Apare albumul „Knocked Out Loaded”, care va ajunge doar pe locul 55 in topul Billboard.

Are loc premiera filmului “Hearts Of Fire”, realizat de Richard Marquand in Canada si Anglia, cu Rupert Everett si Fiona Flanagan in rolurile principale.

1987 – Are loc la The Brooklyn Academy Of Music, „The Gershwin Gala”, la care este invitat sa cante si Bob Dylan.

Boy Dylan, in compania formatiei Tom Petty & The Heartbreakers incepe un turneu modial, ce includea Statele Unite, Europa si Israel.

1988 – IAN, 20 – Intr-o ceremonie de la Waldorf Astoria din New York, Bruce Springsteen il prezinta pe Bob Dylan la ceremonia de primire in „Rock And Roll Hall Of Fame”.

APR – Bob Dylan, impreuna cu Roy Orbison, George Harrison, Jeff Lynne si Tom Petty, pune bazele supergrupului Traveling Wilburys, trupa ce va realiza doua albume.
NOV – Este lansat albumul „The Traveling Wilburys Volume I”, care va ajunge pe locul 3 in topul Billboard. Trupa va incepe un lung turneu in jurul lumii.

Apare albumul “Dylan & The Dead”, album live iregistrat in timpul unui turneu sustinut de Bob Dylan in compania formatiei Grateful Dead.

1989 – Este lansat albumul „Oh, Mercy!”, pe care apar: G. E. Smith (chitara), Chris Parker (tobe), Kenny Aarson (bass) si un grup de muzicieni din New Orleans.

1990 – IAN – Pentru prima data dupa 25 de ani, Bob Dylan va canta intr-un club mic la „Toad’s Place” in New Haven – Connecticut.

IAN, 30 – Ministrul francez al culturii, ii decerneaza lui Dylan medalia de „Comandor al artelor si al literelor”.

FEB, 24 – The Byrds si Bob Dylan apar intr-un concert omagial, la LA Forum din Los Angeles, dedicat memoriei lui Roy Orbison.
The Traveling Wilburys realizeaza cel de-al doilea album, intitulat straniu … „Traveling Wilburys – volume III”.

Dylan este inclus de Life Magazine in lista celor 100 de personalitati americane ale secolului XX cu cea mai mare influenta.

SEP – Este inregistrat albumul „Under The Red Sky”.
1991 – FEB – Dylan primeste The Grammy Award pentru intreaga cariera. La spectacolul de decernare a premiului va canta „Masters Of War”, in timp ce Statele Unite invadau Irak-ul.

MAR, 26 – Este lansat triplul album, „The Bootleg Series” care cuprinde 58 de piese, unele inedite, iar altele aparute deja pe album, dar intr-o alta varianta.

1992 – Are loc emisiunea TV aniversara „David Letterman 10 ani”, la care Dylan va canta „Like A Rolling Stone”.

OCT, 16 – Are loc concertul prin care Bob Dylan sarbatoreste 30 de ani de activitate, botezat de catre Neil Young, „The Bob Fest”. La acest concert au fost invitati: George Harrison, Eric Clapton, The Band, Tom Petty & The Heartbreakers, Roger McGuinn, John Cougar Mellencamp, Stevie Wonder, Lou Reed, Neil Young, Chrissie Hynde, Eddie Vader & Mike McCready (Pearl Jam), Tracy Chapman, O’Jays, Johnny Cash & Junn Carter Cash, Willie Nelson, Kriss Kristoffersson, Johnny Winter, Ron Wood, Clancy Brothers & Robbie O’Connel, Tommy Maken, Mary Chapin Carpenter, Rosanne Cash, formatia de acompaniament fiind Booker T. & The MGs.
In cadrul Expozitiei Mondiale de la Sevilla are loc concertul „Guitar Legends”, la care participa si Dylan.

NOV – Este lansat albumul „Good As I Been To You”, o reantoarcere la radacinile muzicii blues si folk, care este primul album exclusiv acustic, fara muzicieni de acompaniament, realizat dupa 1964, atunci cand lansa „Another Side Of Bob Dylan”.
1993 – Dylan este invitat la Casa Alba cu ocazia ceremoniei de investire a Presedintelului Bill Clinton, ocazie la care va canta „Chimes Of Freedom”.

Este lansat albumul „World Gone Wrong”, album acustic de blues si folk.

NOV – La The Super Club, un mic cabaret din New York, Dylan sustine un concert care este filmat. Fanii sai au ramas cu o noapte inainte in fata la Tower Records pentru a reusi sa cumpere bilete la concert.
1994 – Bob Dylan canta pentru prima oara in Cehoslovacia si Polonia. Apare de asemenea, in „The Great Music Experience”, in Japonia.

Apare albumul „Greatest Hits, vol. 3”.

Este editat volumul sau de grafica, „Drawn Blank”.

AUG 20 – Bob Dylan, participa la “Woodstock Festival ‘94”, alaturi de Joe Cocker, Traffic, Metallica, Red Hot Chilli Peppers, Santana, Breeders, Allman Brothers, Peter Gabriel, Zucchero, Cypress Hill, Salt’n’Pepa, Greenday etc.

DEC, 14 – Are loc la MTV concertul „Bob Dylan Unplugged”.
1995 – Apare CD – ROM-ul “Highway 61 Revisited”, dedicat activitatii lui Bob Dylan.

1997 – Apare albumul “Time Out Of Mind”.

1998 – Este lansat albumul “The Bootleg Series – Volume 4 – Live 1966″, ce continea 15 piese inregistrate in turneul mondial din 1966 cu The Band.

2000 – Apare dublul album “Essential Bob Dylan”, o compilatie ce cuprinde 30 dintre cele mai bune piese ale sale.

2001 – Dylan primeste premiul Oscar pentru “cea mai buna melodie de film”, “Things Have Changed”.

2005 – Este lansat filmul documentar „No Direction Home” de Martin Scorsese, o ampla biografie a lui Bob Dylan.

Discografie
The Bootleg Series – Vol 4 CD1(1315)

Bob Dylan (Columbia)(1962)

The Freewheelin’ Bob Dylan(1963)

Another Side of Bob Dylan (Columbia)(1964)

Times They Are A-Changin’ (Columbia)(1964)

Highway 61 Revisited (Columbia)(1965)

Bring It All Back Home (Columbia)(1965)

Blonde On Blonde (Columbia)(1966)

John Wesley Harding (Columbia)(1967)

Greatest Hits, Vol. 1(1967)

Nashville Skyline (Columbia)(1969)

New Morning (Columbia)(1970)

Self Portrait (Columbia)(1970)

Greatest Hits, Vol. 2(1971)

Dylan (Columbia)(1973)

Pat Garrett and Billy The Kid (Columbia)(1973)

Before The Flood CD1(1974)

Before The Flood CD2(1974)

Planet Waves(1974)

Blood on the Tracks(1975)

Desire (Columbia)(1976)

Hard Rain(1976)

Street Legal(1978)

Slow Train Coming(1979)

At Budokan(1979)

Saved(1980)

Infidels(1981)

Shot Of Love(1981)

Real Live(1984)

Empire Burlesque(1985)

Biograph(1985)

Knocked Out Loaded(1986)

Down In The Groove(1988)

Dylan and The Dead(1989)

Oh Mercy(1989)

Under the Red Sky(1990)

The Bootleg Series – Vol 1(1991)

The Bootleg Series – Vol 2(1991)

The Bootleg Series – Vol 3(1991)

God as I Been to You(1992)

The 30th Anniversary Concert Celebration CD1(1993)

The 30th Anniversary Concert Celebration CD2(1993)

World Gone Wrong(1993)

Greatest Hits – Vol 3(1994)

MTV Unplugged(1995)

The Best of Bob Dylan(1997)

Time Out Of Mind(1997)

The Bootleg Series – Vol 4 CD2(1998)

Love and Theft(2001)

The Gaslight Tapes 1962 (Bootleg)(2001)

The Bootleg Series – Vol 5 CD2(2002)

The Bootleg Series – Vol 6 CD1(2004)

The Bootleg Series – Vol 6 CD2(2004)

The Bootleg Series – Vol 7 CD1(2005)

The Bootleg Series – Vol 7 CD2(2005)

3Net Selection(2007)

articol preluat de pe www.radio3net.ro

Share Button